Mikhail Piotrovsky: “Ik vind het niet leuk – weg, dan is dit niet jouw tempel!”

De film “Opening the Hermitage” (gezamenlijke productie van Groot -Brittannië, Rusland, de VS en Nederland) is een ceremonieel portret van het belangrijkste Russische museum, dat dit jaar zijn 250 -jarig jubileum viert, het werk van de Engelse regisseur Margie Kinmses. Tijdens de show van de film in het documentaire Cinema Center werd bijgewoond door de regisseur van de Hermitage Mikhail Piotrovsky. Psychologieën correspondent stelde hem een ​​paar vragen.

Psychologieën: Tegenwoordig nemen een verscheidenheid aan mensen, van afgevaardigden tot Kozakken en orthodoxe activisten, de functies van kunsthistorici aan en geven aan museumarbeiders aan wat de “mensen” nodig hebben “. Hoe je je in deze tijd voelt?

Mikhail Piotrovsky: Er is niets bijzonders in onze tijd. Dit is zo’n Russische manier-neem altijd aan dat we nu een buitengewone tijd hebben, verschrikkelijk of noodlottig. Tijd als tijd. Ik zou zeggen dat het nu vrij eenvoudig is. Alles duidelijk. En precies, wanneer iedereen gelooft dat iets zogenaamd erg belangrijk is, is het noodzakelijk om over traditionele waarden te praten. Alleen wat? Traditionele waarden zijn bijvoorbeeld een museum. Ons museum dat 250 jaar leeft. En 250 jaar is de trots van Rusland – zowel voor koningen als onder Sovjetmacht, en na Sovjet -macht. En in alle tijdperken irriteert hij iemand met iets dat hij imperiaal is, dan dat hij staat is, dat hij niet sterft, maar leeft en is de afgelopen 20-30 jaar een wereldwijd wereldmuseum geworden. Dus de vakantie is een goede reden om te praten over zijn geschiedenis en zijn rol vandaag. Ja, de hysterie van de marginalen waar je het over hebt, zien we van alle kanten. Pseudo-prisoners-één kant, Mizulins-Milonovs zijn de andere, linkse activisten die dromen van het ontheiligen van een soort kunstmonument, er een slogan op schrijven of een lid op de brug trekken, is een derde. In feite zijn voor hen voor alle bepaalde gevestigde tradities walgelijk. Omdat ze er geen plaatsen in vinden. Maar in feite is een museum een ​​ruimte waar voor iedereen een plek is: voor de meest gewone mensen en voor snobs kan iedereen iets voor zichzelf vinden. Hermitage – Letterlijk een plaats van eenzaamheid (fr. Ermitage- “Place of Solitude”), waar u één op één met uzelf kunt blijven en probeert antwoorden te vinden op enkele diep persoonlijke vragen.

Desondanks leven we nu in een sfeer van informatieoorlog, agressie, intolerantie. En kunst spreekt altijd van een complex persoon, over een complexe wereld ..

M. P.: De koran herinnert eraan dat de meest luide stem de stem van een ezel is, en hij is de meest smerige. Maar de stem van de kunst moet nog steeds worden gehoord, je moet ernaar luisteren. Ik denk nog steeds dat het wordt gehoord. Het gebied van kunst is een speciaal territorium waar veel van buitenaf mogelijk is. Naakte natuur in het museum is kunst. Buiten, op straat, zal dit al anders worden waargenomen. Maar dit betekent niet dat de criteria van de straat naar het museum zouden moeten komen. Het museum vertelt dit, dit verklaart dat er moeilijke dingen zijn en op het grondgebied van het museum is het onmogelijk om ze anders te benaderen. Politiek, tijdelijk – niets vergeleken met het museum, dat 250 jaar oud wordt. We hebben een trap genaamd Sovjet. Het werd zo geroepen tot het Sovjet -regime, en ermee, en daarna. En het is zo genoemd omdat ze ooit leidde tot het pand van de Staatsraad van het Russische rijk. Dit is waar het museum over gaat. De woorden zijn hetzelfde, maar de betekenis is anders. Dit moet worden geprobeerd om te laten zien, uitleggen, soms behoorlijk scherp. Je kunt niet van de straat komen en zeggen: “Ik vind het niet leuk, verwijder het!”Het museum is een tempel en het heeft zijn eigen regels. En ik beslis hier, niet jij! Vind het niet leuk – vertrek, dan is dit niet jouw tempel. Nu hebben we een “manifest”*. Er zijn veel werken aan het manifest, waar de auteur één ding wil zeggen, maar in feite kunnen ze volledig verschillende associaties veroorzaken, dit is volkomen normaal. Ze kan opnieuw iemands verontwaardiging uitlokken. Maar het is de museumruimte die de nietigheid van deze driftbuien zou moeten laten zien.

Waarom precies hedendaagse kunst dergelijke passies veroorzaakt?

M. P.: Niets zoals dit. Alles veroorzaakt ons passies! Nu wordt bijvoorbeeld een andere enorme tentoonstelling gehouden in de Hermitage – “aan het hof van Russische keizers”. Alle ceremoniële zalen zijn gevuld met historische kostuums – kostuums van keizers, gepersonaliseerde kostuums van ministers, geregistreerde kostuums van de rechtbank. Dit irriteert ook iemand: ze zien iets monarchisch, imperiaals, enzovoort hierop. En de hermitage is zowel hetzelfde als de andere en de derde. Zowel geschiedenis als kunst. Modern inclusief. Het irriteert omdat het als onbegrijpelijk wordt beschouwd. En hierin zijn er in grote mate schuldgevoelens van de figuren van hedendaagse kunst, die, die het academisch proberen te maken, een Hoe krijg je een vrouw opgewonden en verhoog je haar libido? duistere taal beginnen te spreken die voor iedereen onbegrijpelijk is. In feite is hedendaagse kunst echt, goed, grappig, het speelt vormen, volledig nieuwe technieken, benaderingen. Het heeft veel filosofie. Het doet mensen veelzijdig denken. En omdat het nog niet door autoriteiten is gedekt (als een klassieke kunst waarover Tom is geschreven), kunt u uw betekenissen erin lezen.

Je beheert de Hermitage al zoveel jaren, de indruk is dat jij, een geharde jager, nergens bang voor bent?

M. P.: Nee, ik ben geen jager, ik ben een historicus. Natuurlijk is er geen weg van emoties, maar ik probeer te kijken naar alles wat er vanuit een bepaald historisch perspectief gebeurt, in een brede tijdelijke context. Dan lijken veel problemen verkeers te zijn. Een man van cultuur begrijpt dat twee keer twee niet altijd vier zijn, en soms vijf. Dit begrip is cultuur en zou moeten opleiden. Ik denk dat het in feite is opgevoed.

* European Art-Nial–de belangrijkste tentoonstelling van hedendaagse kunst, die om de twee jaar plaatsvindt op een nieuwe plek.


Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *